Szukaj na blogu

czwartek, 31 lipca 2025

EKSPRESOWE, UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Bardzo proste, szybkie do wykonania i smaczne ciasto. Puszyste, delikatne, lekko wilgotne. U mnie ze śliwkami, ale spokojnie pasują tutaj dosłownie każde, sezonowe owoce 👌



Składniki: (foremka 24 cm x 24 cm) - o temperaturze pokojowej 
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 całych jajek
  • 1 budyń śmietankowy albo waniliowy o wadze 40 g
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
  • dowolne owoce, u mnie śliwki węgierki
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych wlewamy cienkim strumieniem olej, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubijamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki śliwek. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 








5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, Helenko :-) Takie ucierane ciasto często robiła moja Mama i to właśnie najczęściej ze śliwkami (albo z borówkami, wtedy jeszcze można było zebrać je w lesie). Dzisiaj w naszych lasach nawet borowina usycha... Teraz padały deszcze, ale one są najbardziej potrzebne na wiosnę, no i śnieg w zimie, którego nie ma. Brakuje więc wody w studni i co roku musimy napełniać deszczówką kilka mauserów, żeby było czym podlewać. I to prawda, mam wiele swoich pysznych warzyw, ale z roku na rok coraz trudniej je uprawiać.... Moja córka też na emigracji, ja się najbardziej cieszę, że jest tam przynajmniej bezpieczna (jako i TY :-)) Buziaki :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na razie pierwsze śliwki zjadłam na surowo, ale pora pomyśleć o cieście. Twoje jak zwykle jest wspaniałe Helenko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o składniki i gramaturę na kruszonkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę kliknąć na : kruszonka z tego przepisu (pod składnikami) - przeniesie Cię na stronę z przepisem na kruszonkę :-) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF