W kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz".
Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka.
Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym.
Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!
- 500 g fileta z łupacza
- przyprawa do ryb
- sól
- majeranek
- sok z cytryny
- olej
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
Wykonanie:
Składniki na sos:
- 1/2 szkl śmietany - u mnie 12 %
- 2 łyżki masła
- 3/4 szkl bulionu
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Wykonania:
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy rybę.