Ostatnio poprosiłam na moim FP o pomysły na wykorzystanie boczniaków. Podpowiedzi był ogrom. Większość wykorzystuje je gotując flaczki (nigdy nie robiłam, więc kolejny przepis do wypróbowania 😉), a jedna podpowiedź brzmiała: plendze z sosem z boczniaków. No i od razu doznałam olśnienia, że takie zestawienie MUSI być pyszne! (Plendze - dla niewtajemniczonych, to nic innego jak placki ziemniaczane w gwarze poznańskiej). Nie pomyliłam się. Placki ziemniaczane z sosem z boczniakami są pyszne! 😍
Składniki na placki:
- ok 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- olej/smalec do smażenia
Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, i mieszamy dokładnie. Olej lub smalec rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu każdy placek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana lub śmietanka 18%
- koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone boczniaki. Solimy i pieprzymy całość, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, chwilkę podsmażamy mieszając, a następnie podlewamy grzyby odrobiną wody (lub bulionu jeśli mamy). Dusimy do miękkości grzybów. Na koniec dodajemy śmietanę 18%. Ja dodałam jej dość dużo, bo lubimy dużą ilość sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy z gorącymi plackami ziemniaczanymi.