Szukaj na blogu

środa, 31 lipca 2024

FASOLKA BO BRETOŃSKU. TYM RAZEM SZPARAGOWA

 Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło jej smak. 

Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉



Składniki:

  • 600 g żółtej fasolki szparagowej
  • 3 pętka kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy, passata lub koncentrat
  • koperek
  • olej

Wykonanie:


Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części. Wkładamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zostawiając trochę wody, w której się gotowała. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w kostkę boczek wraz z plasterkami kiełbasy. Posypujemy obiema paprykami i podsmażamy do zrumienienia kiełbasy. Zawartość patelni przekładamy do fasolki. Dodajemy pokrojony seler naciowy, obie papryki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Jeśli wody jest mało, dolewamy. Dodajemy też passatę/koncentrat - ilość do smaku, i dusimy całość około 15 minut, do momentu, aby produkty były miękkie, ale nie rozgotowane. W końcowym etapie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem. 



 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF