Składniki: (10-12 sporych rogalików )
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
- krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy - do środka
- 1 żółtko - do posmarowania rogali
Wykonanie:
Do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Ubijamy hakiem około 7-8 minut. Następnie misę przykrywamy ściereczką, i odstawiamy do podwojenia objętości (ok 1h-1.5h). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy niewielką ilością mąki i wyrabiamy chwilę. Następnie dzielimy je na 10-12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na prostokąt. Na górze nakładamy łyżeczkę czekoladowego kremu i zwijamy do połowy prostokąta. Od połowy ciasto nacinamy tworząc paski. Zwijamy do końca formując rogale.