Puszysty, aromatyczy murzynek pokryty delikatną jogurtową chmurką ...
Dlaczego chmurką? 😎 Bo warstwa jogurtowa jest niesamowicie delikatna, nieprzesłodzona wręcz piankowa. Bardzo fajne zestawienie smaków.
Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła/margaryny
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 1 łyżka przyprawy do piernika
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy.
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.
Teraz zabieramy się za wykonanie masy z jogurtów:
Składniki na masę jogurtową:
- 1100 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 4 jajka
- 100 g rodzynek
Wygładzamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 - 60 minut.
Po wystudzeniu możemy ozdobić ciasto polewą czekoladową. Ja polewę pomijam, bo nie lubię bardzo słodkich ciast.