Bardzo prosty przepis na cieniutkie, smaczne i niskokaloryczne naleśniki (1 szt to tylko około 60 - 65 kcal ). Czyli przepis dla tych liczących kalorie. No bo wiadomo ... naleśniki lubimy chyba wszyscy, ale to danie niestety dość kaloryczne 😕 A tu proszę - okazuje się, że jest sposób, aby je "odchudzić" 😉 Wystarczy użyć dowolnego proszku budyniowego zamiast mąki, a mleko tłuste zamienić np na mleko o zawartości 1.5% lub 0.5% tłuszczu. Z podanej porcji wychodzą 3 - 4 szt (o ile nie mamy wielkiej patelni), więc proponuję zwiększyć znacznie proporcje. Do przygotowania naleśników możemy użyć dowolnego budyniu np. czekoladowego czy malinowego. Wtedy nasze naleśniki uzyskają fajny kolor 😍
Składniki:
- 1 dowolny budyń o wadze 40 g (czy z cukrem czy bez cukru - zależy to od nas, ja użyłam śmietankowego bez cukru)
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Składniki mieszamy rózgą lub blendujemy. Odstawiamy na 10-15 min. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujmy się tym, tak ma być. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną tłuszczu, najlepiej wg mnie klarowanym masłem (ale bez tłuszczu też wychodzą jeśli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię). Wlewamy łyżką cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron po ok 1-2 minuty.