Prosta cytrynowa babka nabiera innego wymiaru (i wyglądu), kiedy wzbogacimy ją np. o bakalie 😊 Otrzymamy wtedy taki domowy keks, chociaż ciasto nie jest przeładowane tak jak keks bakaliami, a jedynie podkręcają one jego smak. Ja zazwyczaj dodaję do tej babki domową skórkę pomarańczową lub dla lepszego efektu wizualnego gotową, kolorową mieszankę kandyzowanych skórek. Babka długo zachowuje świeżość. Owinięta np. w lnianą ściereczkę będzie nam "służyła" do kawy spokojnie przez kilka dni 😉
Składniki:
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 całych jaj (białka ubijamy)
- 20 dkg cukru pudru
- 25 dkg tłuszczu o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki mleka
- dowolne bakalie
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno po jednym żółtku oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijając dodać sok i skórkę cytrynową oraz mleko. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto jest bardzo gęste, ale spokojnie da się je wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam drewnianą). Na koniec dodać bakalie wcześniej obtoczone w odrobinie mąki. Piec 1 godzinę w temp.185st. ale po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Jeśli góra zacznie nam się zbytnio rumienić, przykrywamy ją folią aluminiową. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie: cytrynowym lukrem lub cukrem pudrem.