Uwielbiam kruche ciasteczka 💓 I jeść i robić. Szczególnie te na maśle i mące krupczatce, która (jak pewnie wiecie) nadaje niesamowitej kruchości wszelkim wypiekom.
Zapraszam na kolejną dawkę pysznych, małych słodkości 😍
Składniki: (na ok. 35-40 szt)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- powidła śliwkowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).