Pożywna - bo zawiera mięso, lekka - za sprawą poszatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy.
Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo czasu, co jest dodatkową zaletą.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- kilka konserwowych pieczarek
- 3 ugotowane jajka
- mała (200g) puszka kukurydzy
- mała kapusta pekińska
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majonez
- szczypiorek
- olej
Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe i pieczarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy filet z kurczaka. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1h.