Muffinki - ❤ proste i szybkie.
Lubiane przez dorosłych i dzieci.
Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne.
Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊
- 280 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 2 całe jajka
- 250 ml mleka
- 90 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy produkty suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim mokre - jajka, mleko, płynne masło i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy około 25 minut.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy około 25 minut.