Jeśli tylko zostaje Wam sok z kiszonych ogórków, nie wylewajcie go! To istna skarbnica witamin 😎 Możecie go wypić, albo wykorzystać do upieczenia domowego pieczywa. W chlebie czy bułkach na drożdżach fajnie imituje zakwas i podkręca walory smakowe. Ja wykorzystałam ostatnio sok z domowych ogórków kiszonych do upieczenia bardzo smacznych bułek 😎
Składniki:
550 g mąki pszennej (u mnie tym 550)
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych
2 łyżki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych
2 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży, wodę z kiszonych ogórków, dodajemy olej i sól. Wszystko łączymy, mieszając drewnianą łyżką lub za pomocą haków miksera. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat stołu, delikatnie podsypujemy mąką i wyrabiamy, do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem robimy w każdej bułce 2-3 nacięcia, a następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy około 20 minut.