- Takie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍 Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam.
- Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze.
Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 100 g smalcu o temp. pokojowej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 2 płaskie łyżki kakao
Wykonanie:
Masło i smalec kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skórką cytrynową i śmietaną. Wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki połącza się, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, nie za długo, tyle, aby uzyskać marmurkową jasno-ciemną strukturę. Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuję wieczorem, a formuję i piekę ciastka następnego dnia. Z gotowego ciasta wycinamy dowolne kształty foremkami lub przy wykorzystaniu maszynki do mięsa i nakładek wyciskamy ciastka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i pieczemy około 13-15 minut.