Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek.
W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu.
Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki.
Planuję przełożyć nim ciasteczka 😍
- 2 duże cytryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- 80 g masła
Wykonanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę (uważając, aby była to tylko żółta część) i wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny. Przy użyciu trzepaczki wszystko razem wymieszać, dodać masło. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2-3 minuty. Ogień musi być malutki, aby masa nie przypaliła się, ale miała możliwość zgęstnieć. Gdy już to nastąpi przecieramy krem przez sito i gładką już masę wlewamy do słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).