Szukaj na blogu

sobota, 20 września 2025

DESERKI KINDER BUENO

Obłędnie smaczne! 
Czekoladowo-orzechowe mini desery skradły moje 💖 i podniebienie 😍
Deser jest słodki, orzechowy i ... kaloryczny 😉😎, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na takie małe, słodkie szaleństwo. Możemy użyć do niego 500 ml śmietany 30%, ale ja postanowiłam odrobinę zmniejszyć i tak sporą ilość kalorii, i połowę śmietanki zastąpiłam mlekiem. 



Składniki: (na 8-10 małych pojemniczków)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka
  • 200 g czekolady ( u mnie 100g mlecznej i 100 g gorzkiej)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 3 pojedyńcze batony kinder bueno (2 szt posiekamy do środka + 1 do dekoracji)
  • 1 łyżka masła/kremu orzechowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych 

Wykonanie: 


Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę oraz masło/krem orzechowy i  podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Na koniec dodajemy odciśnięte z wody rodzynki. Ściągniętą żelatynę rozpuszczamy. Ja robię to zawsze w mikrofali podgrzewając dosłownie 5-7 sekund. Rozpuszczoną dodajemy do masy czekoladowo-orzechowej. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa jest już wystudzona i zaczyna gęstnieć dodajemy pokrojone na drobne kawałki batoniki kinder bueno oraz pokrojone płatki migdałów. Masę wylewamy do pojemniczków i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu układamy na każdym deserku kostkę batonika kinder bueno. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF