Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy.
Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.
Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.
Polecam gorąco!
Składniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na ciasteczkowy spód:
- 100g herbatników (ja miałam belvita)
- 70 g rozpuszczonego masła
Czekoladowa pianka:
- 400 g jogurtu greckiego
- 150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół)
- 300 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
+ słoik wiśni drążonych
Wykonanie:
Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą śmietanę oraz cześć startej czekolady i odsączone wiśnie. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin do lodówki w celu stężenia.