Gęsta, sycąca i przepyszna zupa ❤
Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw.
Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌
- bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach)
- 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- sok z cytryny lub ocet
- szczypta cukru
- śmietana 18%
- koperek
Wykonanie:
Do ugotowanego wcześniej buliony dodajemy starte na tarce na oczkach (lub pokrojone w dowolne kształty nożem) warzywa. Gotujemy całość około 20 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ewentualnie cukrem (czasem pomijam jeśli buraki są słodkie) zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy.
Podajemy z makaronem, ugotowanym osobno.