Uwielbiam kotleciki jajeczne 😍 A, żeby nie było nudy urozmaicam je jak tylko się da. Na moim blogu znajdziecie wiele takich jajecznych kombinacji 😎 Czasami dodaję do masy jajecznej tuńczyka, czasami makrelę albo podsmażone pieczarki, ugotowany ryż, albo kaszę jaglaną. Panuje tutaj całkowita dowolność. Dziś do startych jajek dodałam marchewkę i brokuła.
Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo 👌
Składniki: (na 14 szt)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jajka (surowe)
- 1 ugotowana marchewka
- kilka różyczek ugotowanego al'dente brokuła
- 1 cebula
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
- olej
- 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego
Zacznijmy od ugotowania kaszy.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, pozbywając się w ten sposób jej goryczki. Po dokładnym przepłukaniu kaszy przelewamy ją wrzącą wodą. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowaną kaszę jaglaną,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – mniej więcej 15-20 minut. Ugotowane na twardo i przestudzone jajka, ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowany brokuł kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, marchewke, brokuł, podsmażoną cebulę, kaszę, starty ser, posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.