Barszcz biały często mylony jest z żurkiem, ze względu na bardzo podobny wygląd obu zup. Jaka jest więc zasadnicza różnica między barszczem a żurem? Zakwas na barszcz biały przygotowuje się z dodatkiem mąki pszennej, natomiast na żur - z mąki żytniej. Generalnie sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak i podobne są dodatki z którymi podaje się obie zupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉
Składniki:
- kawałek boczku wędzonego lub żeberek
- ok. 500-600g surowej białej kiełbasy
- 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szkl. zakwasu na barszcz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżeczki dobrego chrzanu
- majeranek
- śmietana ukwaszona 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym w dłoniach majerankiem, zahartowaną śmietaną, ew. solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na plasterki wrzucamy do zupy.
Podajemy czysty lub z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.