Proste, smaczne danie.
Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe .
Do tego ciągnący, dobry ser ...
Pychota!
Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie.
- makaron penne
- szpinak (u mnie 250 g mrożonego)
- 3 ząbki czosnku
- 150 g chudego boczku
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony na sicie szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący.