Szukaj na blogu

środa, 3 kwietnia 2013

SMAŻONE PIECZARKI

Kotlet schabowy nieodzownie kojarzy mi się z ... pieczarkami, dlatego, że jak serwuje kotlet - serwuję tez jako dodatek smażone pieczarki :) 
Same w sobie nie maja one wielkich walorów smakowych, 
ale w połączeniu z chrupiącym kotlecikiem stanowią super połączenie :)


Składniki:

  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • poł czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy, podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę dodajemy do cebuli, paprykę czerwoną (dodaję dla kontrastu kolorystycznego) i smażymy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy obficie natką pietruszki.



PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.
Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)
Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..
U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru... bo tak lubimy najbardziej :)


Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF