Szukaj na blogu

czwartek, 14 maja 2015

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ

Drożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :))



Składniki (na około 10 -12 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego


Składniki na nadzienie:

  • ok 500 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • 1 żółtko
  • 100 g suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w ciepłej wodzie)


Wykonanie: 



Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. i pieczemy ok 20 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF