Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu. 
Dodatek uprażonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! 😎
- 3 udka z kurczaka
 - 3 marchewki
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - 1 por
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 800 g świeżego szczawiu (ew. ze słoika)
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - sól
 - pieprz
 - śmietana słodka 18%
 
do posypania:
- uprażone pestki dyni (czyli podsmażone na suchej patelni ok 10 minut)
 - jajka
 
Wykonanie:
Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i ugotowanym jajkiem pokrojonym w kostkę.