Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.
Dodatek uprażonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! 😎
- 3 udka z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 800 g świeżego szczawiu (ew. ze słoika)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- śmietana słodka 18%
do posypania:
- uprażone pestki dyni (czyli podsmażone na suchej patelni ok 10 minut)
- jajka
Wykonanie:
Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i ugotowanym jajkiem pokrojonym w kostkę.