Szukasz lekkiej, zdrowej i pełnej smaku zupy? Zapraszam dziś do mnie na zupę jarzynową 😀
Taka zupa to dla mnie kwintesencja smaku 😍
Pyszna i aromatyczna od mnogości warzyw. A wiadomo, że warzywa o tej porze roku są pełne smaku i aromatu. Tym razem nie z ziemniakami, a z moim ulubionym kuskusem perłowym. Kocham te małe, perłowe kuleczki zarówno w zupie, jak i jako dodatek do drugiego dania.
Zupę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub bulionie mięsnym - jak lubimy. Ja do takich jarzynowych zup preferuję lekką bazę, więc albo gotuję tylko z samych warzyw, albo na lekkim bulionie drobiowym.
Składniki:
- u mnie bulion warzywny
- garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 młode marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek młodego selera
- 1/2 kalafiora
- 1 mały por
- ok 150 g zielonego groszku lub mała puszka groszku konserwowego
- ok 200 g kuskusu perłowego
- natka lub koperek
- sól
- pieprz ziołowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, por, pietruszkę, seler, seler naciowy oraz fasolkę szparagową. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz ziołowy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, po czym dodajemy różyczki kalafiora i kuskus. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy groszek konserwowy i zieleninę. Ewentualnie doprawiamy do smaku.