Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.
Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :))
Składniki (na około 13 sztuk):
- 500g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka +2 żółtka
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 120 g mąki pszennej
- 4 czubate łyżki cukru
- 60 g miękkiego masła
Ponadto:
wydrążone wiśnie, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli oraz roztopione masło (ciepłe, ale nie gorące) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w każdej drożdżówce. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce.
Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.