Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem ziemniaków, które zostają nam z obiadu. Podsunę Wam dziś pomysł na zrobienie sznycelków ziemniaczanych z farszem z kaszanki z cebulką (jeśli oczywiście lubicie kaszankę 😉). To prosty i tani obiad. Moje sznycelki jedliśmy z surówką z ogórków małosolnych, ogórków gruntowych i młodej cebulki. Fajnie smakują jako przekąska np z ketchupem albo sosem czosnkowym ...
Ale najlepiej smakują mi jednak z ugotowaną kapustą kiszoną 😍
Składniki:
- 6 krótkich kaszanek
- 3 cebule
- ok 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko - do masy ziemniaczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- słodka papryka
- ostra papryka
- czosnek granulowany
- szczypiorek (lub koperek)
- olej - do smażenia
- 1 jajko - do panierki
- bułka tarta - do panierki
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Połowę porcji dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Do drugiej połowy, która została na patelni wrzucamy pokrojoną kaszankę. Dodajemy przyprawy, smażymy, a podsmażoną studzimy.
Do ziemniaków dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Nakładamy na dłoń łyżkę masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszamy, na nia nakładamy kaszankę. Sklejamy całość formując lekko podłużne sznycle.
Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku ,a nastepnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.