Portobello to odmiana naszej popularnej pieczarki. Różni się od białej pieczarki przede wszystkim wielkością, kolorem (jest ciemniejszy) i bardziej wyrazistym smakiem. Ten duży, mięsisty grzyb wspaniale nadaje się do faszerowania. Postanowiłam to wykorzystać , zwłaszcza, że od faszerowanej papryki zostało mi sporo pysznego farszu. Oczywiście jak to bywa z każdym przepisem możemy go dowolnie modyfikować. Jeśli nie mamy możliwości kupić portobello wykorzystajmy do tego dania większe pieczarki. Modyfikować można także farsz, chociaż powiem Wam, że ten mój był pyszny i aromatyczny 😎
Składniki:
pieczarki portobello
Na farsz:
- ok 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 80 g ugotowanego ryżu
- koncentrat pomidorowy
- starta mozarella
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone ogonki grzybów, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Do oczyszczonych portobello nakładamy nasz farsz.
Układamy w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy, grzyby posypujemy sporą ilością startego sera i wstawiamy jeszcze na 10 minut.