Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska.
Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli
- sól
- pieprz ziołowy
- masło klarowane
- czarnuszka do posypania
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaków
Wykonanie:
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy całość, aż odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser.
Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni do uzyskania złotego koloru (około 15-18 minut).