Mięciutkie, lekko słodkie (bo takie lubię najbardziej)
z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :)
z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :)
Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka
sięga po kolejnego ...
takie są te rogaliki ...
Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-)
sięga po kolejnego ...
takie są te rogaliki ...
Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-)
Składniki:
- 500 mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 całe jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Nadzienie:
- 3 kwaskowe jabłka
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st.