Szukaj na blogu

środa, 22 grudnia 2021

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (SUSZONYMI)





Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na farsz:

Dodatkowo do opanierowania: jajka i bułka tarta oraz olej do smażenia 

Grzyby moczymy około 3-4 godzin (najlepiej zalać je wodą na noc). Następnie gotujemy je wraz z wodą, w której się moczyły do miękkości. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy drobno.Gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej ugotowane i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i dusimy chwilę. Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej i odcedzonej wcześniej kapusty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną mielonego kminku. 

Wykonanie:

Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu. Zawijamy zaginając dwa boki do środka, a następnie rolujemy całość. Każdego krokieta moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej dociskając ją ze wszystkich stron do naleśnika. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF