- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki gazowanej wody
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na farsz:
- 0.5 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- sól
- pieprz ziołowy
- kminek mielony
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 cebula
Grzyby moczymy około 3-4 godzin (najlepiej zalać je wodą na noc). Następnie gotujemy je wraz z wodą, w której się moczyły do miękkości. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy drobno.Gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej ugotowane i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i dusimy chwilę. Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej i odcedzonej wcześniej kapusty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną mielonego kminku.
Wykonanie:
Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu. Zawijamy zaginając dwa boki do środka, a następnie rolujemy całość. Każdego krokieta moczymy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej dociskając ją ze wszystkich stron do naleśnika. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.