Ciasta jogurtowe z owocami lubimy chyba wszyscy ❤ Ja cenię je za szybkość wykonania, prostotę, i za przepyszny smak. Takie ciasto nigdy mi się nie nudzi, wystarczy, że zmienię tylko owoc i już jest coś nowego 😉
Czasem piekę je tylko z owocem, a czasami uświetniam odrobiną maślanej kruszonki ... każda wersja jest smaczna.
- 3 szkl. mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy (16 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- morele
- aromat cytrynowy
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników). Wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy owoce. Ja dodatkowo posypałam ciasto niewielką ilością kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40-45 minut (do suchego patyczka).