Bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia. Jako spód możemy wykorzystać suche gofry, biszkopty lub cienką warstwę upieczonego wcześniej biszkoptu. Ciasto jest lekkie i nie mocno przesłodzone, a cytrynowy smak galaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty.
Składniki: (u mnie blaszka 31cmx41cm)
- 600 ml śmietany 30%
- 3 galaretki przeźroczyste
- 2 galaretki cytrynowe
- ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków
- opakowanie gofrów lub biszkoptów (ok. 250 g)
3 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki.
Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki.
2 galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do stężenia . Kiedy zaczną tężeć wylewamy je na śmietanową masę.