Bardzo proste, szybkie do wykonania i smaczne ciasto. Puszyste, delikatne, lekko wilgotne. U mnie ze śliwkami, ale spokojnie pasują tutaj dosłownie każde, sezonowe owoce 👌
Składniki: (foremka 24 cm x 24 cm) - o temperaturze pokojowej 
- 2 szkl mąki pszennej
 - 2/3 szkl cukru
 - 5 całych jajek
 - 1 budyń śmietankowy albo waniliowy o wadze 40 g
 - 200 ml oleju
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
 - dowolne owoce, u mnie śliwki węgierki
 
Kruszonka: z tego przepisu
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych wlewamy cienkim strumieniem olej, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubijamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki śliwek. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 






