Nie lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.
Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna!
Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ...
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe
- 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny grecki - do smaku
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.