Szukaj na blogu

piątek, 16 sierpnia 2013

BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA

         
Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, 
z ziemniakami lub kluskami.
Ze względu na dużą zawartość mięsa, ta aromatyczna zupa  rodem z wegier
jest bardzo pożywna i sycąca.
Dobry pomysł na obiad bardziej zimą czy jesienią niż latem, 
bo wspaniale rozgrzewa. 
Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... 😉
Wspaniałe danie jednogarnkowe. 


                   Składniki:
  •         ok. 600 g łopatki
  •          2 marchewki
  •          2 pietruszki
  •          2  cebule
  •          2 ziemniaki
  •          czerwona papryka
  •          4 łyżki przecieru pomidorowego,
  •          1 łyżka pikantnego ketchupu,
  •          3 łyżki oleju
  •          liść laurowy
  •          ziele angielskie
  •          sól, pieprz czarny
  •          mielona papryka chili
  •          bulion




Wykonanie:

Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę, i dusimy przez ok. 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso  z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru. Posypujemy koperkiem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF