Bardzo prosty przepis (jak wszystkie z użyciem ciasta francuskiego) na pyszną przekąskę, która nie tylko fajnie wygląda, ale jest także mega smaczna.
Składniki możemy dowolnie modyfikować. Te, które podam poniżej są kombinacją, tego co miałam akurat w lodówce 😎 Jeśli nie mamy możliwości kupić jajek przepiórczych, oczywiście wykorzystajmy jajka kurze. Ja jednak zdecydowanie wolę przepiórcze dlatego, że nie toleruję nie dopieczonego białka, a mając duże jajka trzeba trzymać je dosyć długo w piekarniku, aby białko całkowicie się ścieło.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki
- 1 mała cebula
- olej
- sól, pieprz, słodka papryka
- jajka przepiórcze
- 1 roztrzepane żołtko do posmarowania
Wykonanie:
Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną drobniutko szynkę i cebulę. Podsmażamy całość. Przekładamy do miseczki, Posypujemy przyprawami i mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinami kółka. W połowie z nich mniejszą wycinarką (kieliszkiem) wycinamy dziurki. Pełne kółka smarujemy przy użyciu pędzelka wodą, a na nie nakładamy kółka z wycietą dziurką. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st do zezłocenia (około 12 minut). Gniazdka w piekarniku fajnie urosną. Po wyjęciu nakładamy do środka odrobinę wczesniej przygotowanego farszu czyli szynki z cebulą. Na górę wbijamy jajko przepiórcze.
Możemy posypac sezamem lub czarnuszka. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, kiedy białko jajek jest ścięte (ok.5 minut)