Uwielbiam wszelkiego rodzaju "smarowidła" do chlebka chrupkiego... pasty, twarożki...szczególnie teraz - wiosną mamy bardziej ochotę na takie lekkie jedzonko. 
Wariacji na temat twarożku jest wiele, ja zazwyczaj robię go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego ogórka.
Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek.
Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek.
Składniki:
- twaróg (miałam akurat już zmielony)
 - śmietana 12% (można użyć jogurt)
 - szczypiorek
 - sól, pieprz
 - rzodkiewka
 - świeży ogórek
 - koperek
 
Wykonanie:
Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, pokrojony drobno ogórek zielony, szczypior, sól, pieprz i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce.