Mięciutkie ciasto, przeplatane kawałkami śliwek, do tego maślana kruszonka
z aromatem cynamonu - dla mnie było to zestawienie idealne 👍
I ten zapach rozchodzący sie podczas pieczenia ...
Składniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka śliwek węgierek
Kruszonka: z tego przepisu
wymieszana z płaską łyżeczką cynamonu.
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat oraz pokrojone drobno śliwki. Mieszamy. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na wierzch każdej muffinki sypiemy sporo kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 22-25 minut.