Lubię zestawienie ciasta czekoladowego z owocami.
Nie tak dawno piekłam mocno czekoladowe ciasto z czereśniami, a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z tego bloga. Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście.
Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą.
Składniki: (u mnie foremka 20cmx20cm o wysokich brzegach)
- 24 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 60 minut, ponieważ moja foremka jest mała, więc ciasto było wysokie.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.