Szukaj na blogu

środa, 23 września 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI

Lubię zestawienie ciasta czekoladowego z owocami. 
Nie tak dawno piekłam mocno czekoladowe ciasto z czereśniami, a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z tego bloga. Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście. 
Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą.



Składniki: (u mnie foremka 20cmx20cm o wysokich brzegach)
  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń


Wykonanie: 


Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 60 minut, ponieważ moja foremka jest mała, więc ciasto było wysokie.
 Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF