Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.
Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem
będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie.
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanego białego ryżu
- 2 wędzone makrele
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- papryka ostra i słodka w proszku
- pieprz, sól
- cukier
Wykonanie:
Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki - mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.