Jeśli kochasz proste, domowe wypieki, które jednocześnie potrafią zachwycić smakiem i wyglądem — te maślane, makowe ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. Delikatne i pełne maślanego aromatu, a do tego przyjemnie kruche dzięki mące krupczatce. Idealne na popołudnie z herbatą, świąteczny stół albo jako słodki podarunek dla bliskich.
Nie są czasochłonne, a efekt na pewno Cię zaskoczy! 👌
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 50 g czystego smalcu
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli lubimy mocno słodkie wypieki, możemy zwiększyć ilość do 3/4 szklanki )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3-4 łyżeczki suchego maku
Dodatkowo - masa makowa
Ja wykorzystałam ok. 1/3 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę posiekanej skórki pomarańczowej i aromat migdałowy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja zazwyczaj używam do tego haków miksera, a na koniec szybko zagniatam ręcznie. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec 3-4 łyżeczki suchego maku. Zagniatamy ponownie. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min 2 godziny. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce rozwałkowujemy je na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy dowolne kształty. Na środku każdego ciastka wyciskamy dołek. Ja robiłam to zakrętką od butelki.
Do niego nakładamy wcześniej przygotowaną masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu studzimy.










