Dziś zapraszam na ekspresowe małe pączusie. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.
Bardzo proste do zrobienia. Polecam gorąco, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni, lub nie po drodze nam z typowo drożdżowym ciastem na pączki 😋
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 130 g serka mascarpone
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- łyżeczka cukru waniliowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dłonie lekko natłuszczamy olejem, nabieramy ciasto i formujemy niezbyt duże kulki. Wkładamy na dosyć mocno rozgrzany olej (ok 175 st), i smażymy na brązowy kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, a po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.