- Lubię wypiekać różnego rodzaju ciasteczka 😍 Pewnie dlatego, że mało przy nich "zabawy" 😉 , zawsze się udają , są wypiekiem prostym, a bardzo pysznym. Na blogu jest już sporo przepisów na wszelaką "drobnicę" i między innymi kilka przepisów na kruche koperty. Piekę je z różnymi owocami, nutellą, powidłami śliwkowymi ... czasem posypuję maślaną kruszonką, a czasem lukruję. Tym razem wykorzystałam do ciastek odsączone dokładnie brzoskwinie z puszki. A pomysł wykorzystania brzoskwiń wraz z przepisem na te idealne ciasteczka znalazałam na stronie ... Idealneciasta.com 😍 (istna skarbnica super przepisów na słodkości). Przepis trochę zmodyfikowałam zamieniając "Kasię" na masło i dodając cukier waniliowy.
- Ciasteczka są przepyszne, zwłaszcza takie lekko przestudzone, ale na drugi dzień są równie smaczne.
- Składniki: (na 2 blaszki ciastek)
- 1.5 szkl mąki pszennej
3/4 szkl gęstej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
Do miski (lub misy miksera) wrzucić wszystkie składniki. Posiekać nożem (lub hakiem jeśli używamy miksera), a następnie zagnieść rękoma, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 1-2h do lodówki (lub dłużej). Następnie, po wyjęciu rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 6×6 cm. Na każdy nakładać plasterek brzoskwini, i sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.