Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli
oraz brązowymi pieczarkami.
Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :)
Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej?
Składniki:
- 700 g karkówki b/k
- 350 g brązowych pieczarek
- 2 duże cebule
- przyprawa do karkówki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy
- granulowany czosnek,
- słodka papryka
- majeranek
- łyżka oleju lub oliwy
Karkówkę pokroić w plastry ok 1cm każdy. Posypać z obu stron przyprawą do karkówki, majerankiem,słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości.
W garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem).
Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku
Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa.