Oczywiście do wykonania tej potrawy nie potrzebujemy oryginalnego włoskiego makaronu penne rigate. Ja akurat taki miałam i postanowiłam go ciekawie wykorzystać, ale spokojnie możemy użyć tutaj np. makaronu cannelloni.
Potrawa jest prosta, wg mnie szybka do wykonania i bardzo smaczna. Ilość składników możemy dowolnie modyfikować, bądź urozmaicić o ulubione składniki czy zioła. Można ją przygotować wcześniej, a przez zaplanowanym obiadem lub kolacją - tylko podgrzać 😉
- kilkanaście sztuk makaronu penne rigate
- około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pieprz ziołowy
- oregano
- sól
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- kilka kulek mozzarelli
- olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu.
Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron.
Na górze układamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.