Nie zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście.
Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry"
smakuje rewelacyjnie 😉
smakuje rewelacyjnie 😉
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g masła lub margaryny
- 2 jajka
Składniki na nadzienie:
- szynka
- ser żółty
- cebula
- pieczarki
- olej
- papryka
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- pieprz, sól
- ostra papryka
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do mąki dodać pokrojone masło (margarynę). Posiekać wszystko nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłożony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który się dobrze rozpływa. Pieczemy ok 20 minut w temp. 185st