Szukaj na blogu

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

DRINK Z LIKIEREM TRUSKAWKOWYM

Kilka prostych składników wymieszanych ze sobą, do tego dużo lodu i mamy kolejny przepis na "babskiego" drinka :-) Bardzo fajny smak... splot słodyczy z likieru truskawkowego + orzeźwienie z cytryny i limonki... 
Polecam!



Składniki:

  • likier truskawkowy
  • woda mineralna gazowana
  • lód
  • plasterki limonki i cytryny
  • mięta



Wykonanie:

W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej wyparzonej limonki i cytryny oraz świeżą miętę.



PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM

Przepis na pulpety w sosie myśliwskim znalazłam na stronie Winiar. 
Od razu przypadł mi do gustu i postanowiłam wypróbować. Nie żałuję i powiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm...  ❤
Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką.





Składniki:
  • 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 5 średnich pieczarek
  • 2  ogórki kiszone
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie
  • majeranek 
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • koperek
  • bulion
  • łyżka mąki

Wykonanie:

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok. 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy).
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę, ogórki  i boczek w paski.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy najpierw boczek - chwilę smażymy, aby wytopił się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę, paprykę, pieczarki i ogórki. Całość  podsmażamy ok. 10 minut, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF