Prosto i szybko. I smacznie rzecz jasna 😊 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, który wzbogaciłam o pokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam w lodówce.
Do tego odrobina bazylii, ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne,
aromatyczne danie gotowe 😊
Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉
Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉
Składniki:
makaron spaghetti
Na sos:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
- 200 g pieczarek
- śmietana 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka papryka
- bazylia
- oliwa z oliwek
dodatkowo: ścinki szynek
Spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron.