Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

BARSZCZYK CZERWONY Z KASZĄ BULGUR

Ugotować barszcz czerwony (mój ulubiony) w UK to ... bułka z masłem. Kupuje się ugotowane już, hermetycznie zamknięte buraczki (nota bene pyszne - mięciutkie i słodkie) i rach-ciach zupka gotowa.
Barszcz gotuję średnio co dwa tygodnie i jem go przez ... 4 kolejne dni, bo raczej  pozostali członkowie rodziny nie wykazują entuzjastycznego podejścia do tej pysznej zupki.




Na barszczyk potrzebuję:

  • 4 ugotowane buraki
  • kawałek żeberka najlepiej wędzonego
  • włoszczyznę (pietruszkę, marchewkę, seler, kawałek pora)
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • odrobinę koncentratu buraczanego (ja używam Krakusa)
  • 1-2 łyżki śmietany homogenizowanej 18%

Wykonanie:

Wędzone żeberko zalewam wodą, jeśli nie mam to wystarczy kawałek wiejskiej, wędzonej kiełbasy.
Dodaję trochę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem ok 20 minut po czym dodaję włoszczyznę i ząbek czosnku. Buraki ścieram na drobniutkich oczkach i dodaję do gotującego się wywaru. Gotuję kolejne 10-15 minut. Na koniec dolewam odrobinę koncentratu buraczanego, dodaję sól, pieprz, cukier do smaku. Rozcieram w dłoniach sporo majeranku i dodaję 1-2 zahartowanej wcześniej śmietanki.
Całość posypuję zielonym koperkiem, sprawdzam smak... ew. koryguję, jeśli jest za mało słodki bądź słony. Lubię w barszczu pływające buraczki dlatego nigdy go nie przecedzam.
Przecież buraki to samo zdrowie!
Zupę podaję z makaronem lub jak na załączonym zdjęciu - z kaszą bulgur.



CIASTO JOGURTOWE II

Każdy mój wolny poniedziałek zarezerwowany jest tradycyjnie na ... pichcenie w kuchni. I dziś nie było inaczej, pogoda straszna - wieje i pada, więc tym bardziej miałam ochotę upiec jakieś fajne i lekkie ciasto - na dziś do kawki i na jutro do pracy.
Wybór padł na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.


Składniki:

  • jogurt naturalny ok 350g
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy


Wykonanie:

Całe jajka miksujemy  z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy kolejno jogurt, mąka, proszek do pieczenia, olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Wylewamy bądź wykładamy je łyżką na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką  tartą.Na wierzch  wykładamy owoce - ja miałam akurat jedynie brzoskwinie w puszce, więc wyłożyłam dokładnie odsączone na sicie brzoskwinie.
Ponieważ uwielbiam ciasta z kruszonką, całość posypałam kruszonką .
Piec około 45 minut w temp.170st.

Po upieczeniu ciasto wyglądało tak:


a to już późniejszy etap przyjemności pieczenia czyli konsumpcja :-)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF