Puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne.
Wspaniale komponuje się z wiśniami 🍒, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Polecam wszystkim amatorów "bezkremowych" słodkości 😉
Polecam wszystkim amatorów "bezkremowych" słodkości 😉
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szkl. mąki
- łyżka kakao
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- kilka kropli aromatu rumowego
- dowolne owoce
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.